Geautomatiseerd testen bij Octopus: Naar een vlekkeloze ervaring voor onze klanten

13-12-2023

Octopus zet geautomatiseerde tests in om een verbeterslag te slaan. Deze aanpak heeft niet alleen onze interne processen versterkt, maar draagt ook bij aan een vloeiendere, stabiele ervaring voor de gebruikers van Octopus. Ontdek in dit artikel hoe het geautomatiseerde testproces bij ons tot stand is gekomen en welke voordelen het biedt. Blijf lezen als je meer wilt weten.

Hoe geautomatiseerd testen bij Octopus begon

Aan het begin van 2023 zijn we begonnen met het geautomatiseerd testen project, gedreven door ons streven naar betrouwbaarheid en kwaliteit. Dave, een collega uit ons Octopus-team, heeft een sleutelrol gespeeld in het opzetten van dit proces.

Kiezen van het juiste testframework: Playwright

Het selecteren van het juiste testframework was een belangrijke eerste stap. Als Microsoft Gold Partner kozen we voor Playwright, na zorgvuldige overweging van zijn naadloze integratie met Microsoft. Deze keuze betekende dat we code konden schrijven en onze testactiviteiten konden automatiseren.

De eerste fase

De eerste fase omvatte het overnemen van de regressietest, waarbij we ervoor zorgden dat bestaande functionaliteiten intact bleven bij de livegang van nieuwe functionaliteiten. Voorheen was dit een punt van zorg, waarbij nieuwe updates soms de werking van eerdere functies verstoorde. Nu wordt dit proces grondig en geautomatiseerd getest, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de productstabiliteit van ons zaaksysteem Octopus.

Testen in de nacht

Dit geautomatiseerde proces bevat 56 belangrijke aspecten en duurt in totaal 1,5 uur. Dave heeft aanzienlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van dit proces. Een hoogtepunt is de mogelijkheid om deze tests 's nachts uit te voeren, waarbij er rond 2 uur 's nachts automatisch tests worden uitgevoerd en een rapport wordt gegenereerd. Deze rapporten bevatten waardevolle inzichten die ons in staat stellen proactief te handelen op eventuele bevindingen uit de tests.

Handmatige tests en toekomstige stappen

Handmatig testen blijft essentieel, met inbreng van zowel ons Octopus-team als onze klanten. Voor de toekomst streven we naar meer verkennend testen door menselijke input te combineren met geautomatiseerde methoden. 

Er zijn zelden vragen gerezen over compliance of regelgeving, omdat al onze tests intern worden uitgevoerd op onze eigen omgeving, waardoor we voldoen aan alle normen.

Specifieke test

Binnen Octopus hebben we op maat gemaakte tests ontwikkeld voor grote klanten, waarbij we nauwgezet interne processen hebben getest om belangrijke functionaliteiten te verzekeren. Dit zal ook in de toekomst worden gedaan voor andere klanten. Geautomatiseerd testen is van cruciaal belang geworden om de betrouwbaarheid en kwaliteit van Octopus te waarborgen. We blijven ons inzetten om Octopus voortdurend te verbeteren, met als ultiem doel een foutloze ervaring te bieden aan al onze klanten.

kristy-accountmanager-octopus-2

Kristy Dekkers

Accountmanager

Meer weten?

Stuur een bericht naar Kristy Dekkers

Wil jij ook met ons je processen "digitaal voor elkaar" inrichten?

Octopus is samen met onze klanten ontwikkeld tot een in te richten product. We bespreken graag hoe de mogelijkheden passen bij de behoefte van je organisatie of instelling.

 

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Blijf maandelijkse op de hoogte van het laatste octopus nieuws