Het ontstaan van Octopus: een innovatieve stageopdracht bij de Gemeente Rotterdam

08-11-2023

Octopus, hét juridisch zaaksysteem dat tegenwoordig talloze organisaties ondersteunt, begon als een interessant verhaal. In dit artikel gaan we terug naar 1997 en ontdekken we hoe Octopus tot leven kwam als een stageopdracht bij de gemeente Rotterdam, met André Pijl als de stagiair die later Product Owner werd.

Het ontstaan van Octopus

In een tijd waarin geen enkele bestaande applicatie het complexe proces van bezwaarverwerking voldeed, besloot de gemeente Rotterdam tot een gedurfde samenwerking. Ze gingen in zee met Iv-Software, een extern softwarebedrijf, om een oplossing op maat te ontwikkelen. Dit was het prille begin van Octopus, een systeem dat de manier waarop juridische zaken werden afgehandeld, voorgoed zou veranderen.

Samenwerking met juridische experts

Octopus is geen standaardsoftware; het werd gebouwd in nauw overleg met de juridische afdeling van de gemeente Rotterdam. De betrokkenheid van juristen bij het ontwikkelingsproces was cruciaal. Zij brachten diepgaande kennis en expertise in, waardoor Octopus precies kon worden afgestemd op de complexe behoeften van de gemeente Rotterdam.

Hoe 'Octopus' aan zijn naam kwam

Tijdens de lancering van het systeem ontstond ook de naam 'Octopus'. Dit staat voor de veelzijdigheid en het vermogen van het systeem om verschillende aspecten van juridische zaken te omvatten, net zoals de tentakels van een octopus verschillende taken kunnen uitvoeren.

Het succes en de groei

Octopus bleek al snel een groot succes in Rotterdam, maar het succes reikte verder dan alleen deze gemeente. Andere gemeenten, geïnspireerd door positieve verhalen uit Rotterdam, begonnen interesse te tonen. Dit creëerde een vraag vanuit andere gemeenten en overheidsorganisaties, die leidde tot de behoefte om Octopus te transformeren tot een applicatie die voor velen toegankelijk was.

Octopus: meer dan alleen gemeenten

Octopus is tegenwoordig zeker niet alleen meer te gebruiken voor gemeenten. Alle organisaties die de Algemene wet bestuursrecht (Awb) naleven, kunnen nu Octopus gebruiken. Hierdoor maken verschillende overheidsinstanties, zoals ministeries en zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) nu gebruik van Octopus.

Voortdurende innovatie

TrueLime, de leverancier van Octopus, heeft de ambitie om Octopus voortdurend te verbeteren en te laten evolueren. Tegenwoordig is er een volledig webgebaseerde en cloud-gebaseerde versie van Octopus. Deze versie biedt nieuwe gebruikers de mogelijkheid om vanuit de cloud te werken, terwijl de desktopversie blijft bestaan voor bestaande klanten.

Octopus begon als een baanbrekende stageopdracht in Rotterdam en groeide uit tot een onmisbaar instrument voor juridische zaken in Nederland. Met een toekomst die blijft evolueren, blijft Octopus de norm stellen voor efficiënte juridische processen in de publieke sector.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Octopus voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

kristy-accountmanager-octopus-2

Kristy Dekkers

Accountmanager

Meer weten?

Stuur een bericht naar Kristy Dekkers

Wil jij ook met ons je processen "digitaal voor elkaar" inrichten?

Octopus is samen met onze klanten ontwikkeld tot een in te richten product. We bespreken graag hoe de mogelijkheden passen bij de behoefte van je organisatie of instelling.

 

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Blijf maandelijkse op de hoogte van het laatste octopus nieuws